Biologiska behandling av NPF
Vi skrev tidigare om att en grupp autister reagerar på gluten och casein. Under många år var det populärt att prova glutenfri och kaseinfri diet. Det är fortfarande bra att i en övergångsfas reducera de opioida peptider som bildas av mjölk och mjöl. Opioida peptider är små molekyler som verkar på centralnervsystemet på liknande sätt som opium. Självklart är det i längden skadligt att gå runt i ett opiumsrus. Man kan ta bort opioida peptider genom diet, eller genom tillskott av enzymer.
Matsmätningsenzymer
Det finns många olika enzymer på marknaden, men de flesta har mycket liten effekt. Enzymerna måste tåla sura miljöer, så de kan överleva magsäcken och verka även i tarmen. De flesta produkter misslyckas redan här. Dessutom vill vi ha enzymer som specifikt hjälper till med opioida peptider, och då måste enzymet DPP-IV finnas med. Man behöver oftast ett brett enzymkomplex med proteaser, amylase och lipase, då många med NPF har dålig matsmältning. Många har fått olika matallergier och intoleranser som följd av en inflammerad tarm, och då kan ett brett enzymkomplex vara mycket positivt. Allt eftersom tarmen läks, kan enzymer fasas bort, men det tar tid.
De enzymer jag rekommenderar för personer med NPF är i första hand TriEnza. Det finns ett par andra produkter på marknaden, men väljer du något annat så kolla att det innehåller enzymer som bryter ned gluten och kasein.
Enzymerna bryter ner opioida peptider. Det är bra, för att gå runt i ett opiumrus är skadligt för hjärnan. Men det är vanligt att man får abstinens. Man behöver därför börja försiktigt. Första veckan tar man en kapsel. Sedan kan man ta två nästa vecka. Öka bara långsamt, ev kan man samtidigt fasa ut gluten och kasein i maten.
Normalt tar man en kapsel vid varje större måltid. Beroende på hur väl man lyckas hålla en GFCF-diet kan man behöva större doser. Vissa autister vill inte ha ändringar i sitt kosthåll, och då kan man behöva gå upp till 4 kapslar 3-5 gånger dagligt.
Diet
GFCF, glutenfri, caseinfri diet är svårt. Man får läsa på, då många med NPF är mer kännsliga än de med celiaki. De flesta med celiaki kan äta vetestärkelse, men det är inte alltid fallet om man har NPF. Kasein/casein är proteinet i mjölken. Kasein finns i mjölk, grädde, ost och smör. Några tål ghee, men inte alla. Utmaningen är att även små mängder gör att man inte får önskad effekt av dieten. Även om man samtidigt tar enzymer, bör mängden gluten och kasein reduceras.
För 30 år sedan gav GFCF oftast god effekt. Det är itne fallet längre. Man kan spekulera i om det beror på vad man ersätter gluten och kasein med. Som ni kan läsa om i de inledande blogginläggen, är oxalat en faktor vid NPF. Man får inte ersätta grädd ost med cashewost! Eller vete med quinoa eller mandelmjöl. Man kan göra bröd på majs, ris eller kokos, men många väljer att inte äta bröd. Kasein finns i mängder av matvaror och nästan alla färdigrätter. Tänk dock på att man inte behöver vara kaseinfri resten av livet. När man har reducerat oxalat kan man ofta introducera i alla fall lite kasein, ev tillsammans med enzymer.