Symptom

Man kan mistänka proteinintolerans om man har ett eller flera av följande symtom:

- särskillt autism och schizofreni verkar koppla till proteinintolerans. Om det finns flera fall av detta i släkten finns det också en genetisk orsak till problemet

- Asperger eller lättare symtom inom autismspektrat, vilket i klarspråk betyder svårigheter med att få vänner, och att umgås med andra människor

- koncentrationssvårigheter (ADHD, ADD, DAMP med mera)

- möjligen demens

- ångest

- depression

- tvångstankar

- ätstörningar

- aggression

 

Nästan alltid finns samtidig någon form av magbesvär:

- 'ont i magen'

- diarré eller förstoppning

- mycket gaser

- IBS (irritabel tarm)

- matallergier

 

Många kan vara beroende av den maten de inte tål och har en extrem konsumtion av mat som innehåller mjölk eller mjöl (t.ex. mjölk, ost, pizza, bröd, pasta). De blir 'höga' av den maten, och tycker därför mycket om den! Det hänger samman med att kroppen inte klarar av att bryta ner proteinerna helt, utan att det i stället bildas opioida peptider, beståndsdelar som fungerar på liknande sätt som opium eller morfin. De är vanebildande, och man får en kick av den. Det betyder samtidigt att man under en övergångsfas kan få abstinensbesvär när man inte längre får sin dagliga dos med den mat man inte tål, alltså när man börjar med en mjölk- och glutenfri diet.

 

Några har också mycket stora eller små pupiller och kan periodvis vara väldigt ljuskänsliga.

 

Medan några har starka psykiska symptom, har andra bara lätta symptom. Det kan också vara så att man inte förstår att man påverkas psykiskt innan man har gått något år på diet. I takt med att magen blir bättre upptäcker att man blivit gladare och fått bättre sociala relationer utan att man funderat på att det var dåligt förr.

 

Det enda riktiga testet, förutom att göra en urinanalys, är att prova att gå på diet ett tag. Skall man försöka diet bör man dock satsa helhjärtat på det och vara strikt i flera veckor för att verkligen kunna se en skillnad. Ofta ser närstående skillnaden lättare än vad man gör själv. Tänk också på att de som är illa drabbade ofta har en abstinens-period på 2-4 veckor där de mår sämre innan allt blir bättre igen. Att må sämre är alltså ett tecken på att gifterna går ut ut kroppen och att man är på rätt spår för att snart få en bättre hälsa!

 

 

Att inte gå på diet leder ofta till ett ensidigt kosthåll som i längden ger bristsjukdomar.

Mat & Psyke

 

 

Om Proteinintolerans, gluten & mjölk/kasein-fri diet och kopplingen till ADHD, Autism, Depression och Schizofreni

Symptom på proteinintolerans

Proteinintolerans visar sig ofta som ett matberoende, personer som ensidigt äter pasta, bröd eller dricker litervis med mjölk har sannolikt ett behov av sin dagliga dos peptider.

Detta beroende leder till ett ensidigt kosthåll som i längden kan ge olika bristsymptom och en obalanserad tarmflora.

Många tror de inte kan införa diet då personen ifråga 'bara' äter gluten och/eller mjölk-haltig mat, men det är just dessa personer som mår bäst av att gå på diet! Barnet kanske hungerstrejker några dagar, men det är inte farligt. Ingen dör av hunger om mat finns på bordet. Bryt inte dieten, då tar bara avväjningen längre tid, utan var konsekvent.

 

Efter ett tag när abstinensen släpper kommer man att äta betydligt mer allsidigt. När inte mjölk och pasta fyller magen, kommer man äta mer frukt, grönsaker, kött och fisk istället. Alltså tvärt om vad vissa medicinare säger.